17 Січня, 2019
Large content img 9186

Жіночий монастир у Фатімі від Helena Botelho Arquitectura

Місце: Фатіма, Португалія

Функція: жіночий монастир

Площа: 288 м2

Статус: реконструкція 2017

Фото: Nuno AlmendraCourtesy of Helena Botelho Arquitectura

Архітектор: Helena Botelho Arquitectura

Створення нових зв'язків з навколишнім ландшафтом дозволило від самого початку відновити первісний вигляд будівлі. Окрім того, з більшою кількістю природного світла принесеного в інтер'єр, навколишнє середовище і простори були повністю по-новому оновлені.

Що стосується організації простору, то монастир має три поверхи, які можна просто описати наступним чином: вхід і соціальні зони, такі як вітальні, їдальня, кухня, офіс, а також невелика каплиця. На 1-му поверсі ми можемо знайти приватні зони з спальнями.

Реорганізація була суттєвою: все було переглянуто та перероблено з новими зонами та відновленнями деяких старих, що об'єднало сучасне та старе у витончений діалог. 

Перепланування першого поверху, де ми маємо вхідний простір, було реорганізовано, відкривши доступ до сходів аж до мансарди, і абсолютно новий дизайн входу і коридорів. Кухня, з величезним оновленням до більш сучасного та адаптованого простору, включаючи світловий ліхтар на кухні, що з'єднується з їдальнею, який був ключовим елементом, що з'єднував ці два простори. Ми можемо знайти іншу вітальню, яка працює як невелика бібліотека, а також невеликий офіс, поруч з єдиною ванною кімнатотою цього поверху, яка в свою чергу, легко може бути перетворена в спальню для гостя або людини з обмеженою рухливістю. Тут же є новий простір каплиці, де дизайн дозволив зробити більш простий і чистий простір для медитації.

У підвальному приміщені були спільні кімнати без комфорту, деякі навіть без природного світла. Вони були перетворені в маленькі індивідуальні і приємні спальні, для відпочинку та приватності.

Видно весь інтегрований дизайн меблів і всі деталі столярних виробів, які створюють безперервність уздовж різних приміщень, таких як вітальні, коридорів і проходів.

Оригінальний колір меблів будинку, домінуючого синьо-сірого відтінку, був відновлений і повторно використаний, як і кольорова основа майже кожного нового виробу на першому поверсі. Внизу, де ми маємо пральню і п'ять спалень, ключовим елементом була велика коробка з деревини, яка містить ванні кімнати. Це дало можливість абсолютно по-новому відчути простір з особливою атмосферою, яка вела нас до спалень або до зовнішнього саду.

Кожен крок проекту був ретельно розглянутий, в пошуках нової інтеграції, який поважав попередній досвід проектанта, надаючи деякі нові сучасні цінності та функції. Метою було досягнення звязку між минулим і сьогоденням.

Помаранчевим позначено демонтаж, червоним-монтаж нових стін