Large r 3

Ryntovt Design (Україна). Будинок в Харкові

Влітку 2017 року студія Ryntovt Design реалізувала нестандартний архітектурний проект під назвою: Waterline House.

Будинок площею 167 м2 для творчої родини з двома дітьми перебуває в старому центрі Харкова, з нього відкривається прекрасний вид на Успенський собор.

Працювати архітекторам довелось з двома квартирами, які займали другий поверх двоповерхового будинку 30-х років минулого століття. Була потрібна повна реконструкція внутрішнього і зовнішнього об'ємів, включаючи вхідну та парадну групи. Остання з'єднує будівлю з будівлею-пам'ятником архітектури. Важливо було зробити оновлений будинок невід'ємною частиною історичного архітектурного контексту старого міста.

Крім того, концепція Waterline House, розташованого в зеленій місцевості біля річки, передбачала збереження автентичності будівлі і створення тісного контакту її мешканців з навколишньою природою і з містом за річкою.

Оскільки тераса будинку розкрита на набережну та міський сквер зі своїм життям і активностями, важливо було, за словами архітекторів, «розчинитися в існуючому середовищі і лінії набережної, організувати мікроклімат « лісу » в закритому дворовому просторі з урахуванням історичного бекграунду і створити сад з ялин і ялівцю з боку західного фасаду ».

Форму будинку міняти не стали. Замінили старі вікна на панорамні, а дах зробили з оцинкованого металу, найпоширенішого в цій частині міста покрівельного матеріалу. Фасад щільного сірого кольору органічно «вбудовує» будинок в навколишній ландшафт.

В будинку чотири житлові кімнати: спальня власників з санвузлом і гардеробом, дві дитячі, одна з яких має свій санвузол і гардероб, і кімната для гостей, яка також виконує функцію кабінету. Приватні приміщення орієнтовані на схід і захід. З південного боку організували вітальню-їдальню, об'єднану з кухнею і виходом на велику терасу. Північну частину зайняли хол, гардероб для верхнього одягу, господарський блок і гостьовий санвузол.

Довгий хол з'єднує всі зони і перетікає в сходи на мансардний поверх, який зонувати графічні пілонами - цей же принт лісу повторюється на гардинах в парадній.

Одна з кімнат екранована системою перегородок з масиву дерева, скла і сухої трави з дверним блоком. Подібна система перегородок, але з розсувним дверним блоком відокремлює вітальню-їдальню і кухню. Завдяки такому зонування сонячне світло безперешкодно проникає в усі куточки приміщення, включаючи довгий хол.

Як багато проектів Ryntovt Design, цей будинок виконаний в монохромних тонах з обов'язковим переважанням натуральних матеріалів і елементів декору, в даному випадку текстурного горіха. Характер Waterline House медітатівен, а дух мінімалістичний і функціональний. Білосніжні штори у вітальні, поєднання сухої трави, скла і масиву ясена - всім цим він нагадує органічний мікс скандинавського і японського стилю, але на український лад. Традиційні орнаменти можна побачити на килимах з бавовни і карпатської вовни, виконаних в скандинавської техніці українськими майстрами. Всі меблі спроектована і зроблена майстерні Ryntovt Design.

За рахунок продуманості зонування, розташування приватних, громадських просторів і напівпрозорих перегородок, інтер'єр наповнений світлотінями, які роблять його динамічним, індивідуальним і цілісним.