Large 1701 yai archchannel com 13 2

Відпочинковий будинок в Яблуниці / 1701 YAI / Sulyk Architects

Місце:
с.Яблуниця, Івано-Франківська область,
Функція:
Відпочинковий будинок
Площа:
523 m²
Архітектори проекту:
Sulyk Architects (Тарас Сулик, Олена Артемчук, Катерина Калетинець)
Фото:
Sulyk Architects

 

В Карпатах не просто знайти ділянку землі з чистим виглядом на гірські вершини Говерли і Петросу та пологим сонячним схилом. Особливо, поруч з гірсько-лижним курором. Будинок в Яблуниці, попри близкість до популярних туристичних напрямків, є чудовим місцем для усамітнення та проведення вихідних в родинному колі. 

Будинок, згідно завдання, передбачався для відпочинку та сезонного перебування. Це означало, що простір має бути теплим та спокійним, як ззовні так і всередині. Переважаючим акцентом під час дизайну інтер’єру було використати переваги природного середовища та надзвичайних краєвидів. 

Будинок розміщено в північно-східній стороні схилу, ближче до високих смерек. Об’єм будівлі розтягується перпендикулярно схилу з півночі на південь, формуючи в плані прямокутник, розміром 21 х 11 метрів. Окрім двох основних поверхів, завдяки схилу, нижній рівень частково вбудовано в землю. В ньому виділяється сауна з панорамною вітриною, що виходить на фасад у формі кам’яного квадрату. Поруч відпочинкова кімната з невеликою кухнею. Звідси ми виходимо на терасу, в одному рівні зі схилом.

Входячи до будинку, ми потрапляємо в просторий хол, що веде в один загальний простір кухні, обідньої зони та вітальні. Хол візуально продовжено назовні вертикальними вітринами на південну та східну сторони. Рухаючись від входу до вітальні, покриття стін змінюється від білих світлих поверхонь до дерев’яних панелей, стриманого тону. Суцільне засклення зі сходу та півдня першого поверху розкривають всю красу навколишнього краєвиду. Перебуваючи в кухні, за столом чи біля каміну у вітальній, ви ніколи не пропустите рух сонця та хмар навколо. Це робить день, проведенеий у будинку, справжньою пригодою. Кутова вітрина, загальною довжиною 30м, продовжується широкою терасою, прикритою суцільним  балконом другого поверху по периметру будинку.

На другий рівень з холу ведуть дерев’яні сходи, обрамлені білими площинами поручнів. Тут розміщено три окремі спальні з власними ванними кімнатами. Якщо стіни першого рівня білі та покриті дерев’яими панелями, то на другому поверсі площини стін темніші, а дерев’яні елементи розкрито в окремих місцях на стелі шатрового даху та віконних обрамленнях. 

Вибір матеріалів для інтер’єру звужено до кількох добірних текстур природнього дерев’яного шпону та двох кольорів для фарбованих поверхонь. Окрему увагу приділено меблям, виготовлених за індивідуальними кресленнями та елементам декору.