Large symmetry archchannel com 11

Житловий багатоквартирний будинок Вілла Швейцарія у Львові

Новий об’єм огортає віллу з південної і східної сторони, підноситься на колонах для кращої інсоляції квартир та звільнення прибудинкового простору. Єдиним фізичним зв’язком між старим і новим є вертикальні комунікації – сходи і ліфти, що переносять мешканців з кінця 19 ст. у 21 ст. В будинку запроектовано 39 квартир, нежитлові приміщення у цокольному поверсі та підземний паркінг на 33 авто.

 

Назва: Вілла Швейцарія
Локація: Львів, Україна
Функція: багатоквартирне житло / реставрація&реновація
Площа: 6 394
Статус: реалізовано в 2018 році
Студія: SYMMETRY
Фото: Андрій Авдєєнко
 
 
Вулиця Ярославенка проходить територією колишнього Галицького передмістя Львова - Софіївкою. В 1892 році на місці садиби була збудована вілла з дерев`яною верандою, терасою та піддашшям у т. зв. «швейцарському стилі». За радянських часів вілла перепланована на два житлові будинки, всередині влаштовані санвузли, що змінило первинну планувальну структуру. Конструкції даху потребували заміни, фундаменти веранди відійшли від фасаду, що спричинило перекошення несучих дерев`яних елементів. Втратилась функція заміської вілли, оскільки вона опинилася в серединній частині міста, серед забудови 9-поверховими і 5-поверховими будівлями. Відсутність інсоляції у майже всіх приміщеннях не дозволило використовувати віллу як постійне житло. Вілла не була пам’яткою архітектури і вона мала повторити долю багатьох вілл Львова, знесених заради будівництва нових багатоповерхівок. Архітектори майстерні «Симетрія», що спеціалізується в реставрації та новому будівництві в історичному середовищі, оцінили емоційний потенціал вілли, переконали забудовника зберегти та реставрувати її цінні архітектурні елементи та пристосувати під вхідний вузол для нового багатоквартирного будинку, тим самим вдихнути у віллу нове життя, інтегрувати у нову функцію, а романтичний образ «швейцарського стилю» поширити на всю нову будівлю.